vojáci na Rudém náměstí

Před válkou se Gottwald (a další soudruzi) jezdili tajně školit ke Stalinovi – do Leninské školy Kominterny v Moskvě. Jak sám Gottwald v českém parlamentu kdysi prohlásil, jezdil se do Moskvy učit, jak buržoazii zakroutit krkem. Nedlouho poté ale musel před zatčením utéct do Moskvy. Skrýval se tam před zákonem skoro dva roky. Za války Stalin nakrátko Kominternu zrušil (1943), ale už v září 1947 si založil Kominformu. Členem bylo i Československo. Jen Jugoslávii se z toho ďábelského spolku podařilo utéct.

Dnes se podobná škola jmenuje Univerzita družby národů (RUDN). Založená byla už v roce 1960 v Sovětském svazu. Od roku 2008 ale funguje pod stejným názvem v Rusku.  Dokonce můžete na té škole studovat i v angličtině. Když se podíváte na seznam významných studentů, pochopíte, proč asi?

 

Ostatně: Sovětský svaz se připravoval na svou světovou expanzi téměř od svého vzniku. První vysílačka, řečeno nedávnou terminologií, ideologicko-diverzní, začala pracovat z území Sovětského svazu kolem roku 1930. Byla hlásnou troubou Kominterny. O něco dříve začala Moskva vychovávat první mezinárodní teroristy v zařízení s decentním názvem Leninská škola Komunistické internacionály, případně Škola leninského Komsomolu. Jak píše ve svých memoárech jeden z absolventů, exministr bývalé NDR, Heinz Hoffmann, absolventi se mimo politickou část museli naučit spojařinu a šifrování. V bojové části byli vycvičeni k vojenské velitelské činnosti v jednotkách až na úroveň roty, a to ve všech podmínkách.

citace z knihy Zaváté stopy historie – Karel Kýr

lidové milice v Praze 1948
lidové milice 1948
, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika